sunnuntai 27. maaliskuuta 2011

Kymppipohdintoja

Viikonloppu on mennyt ihan kivasti niin syömisen kuin urheilun osalta: olen hiihtänyt molempina päivinä 20 kilometriä, käynyt pari kertaa kävelylenkillä ja syönyt päivittäin parin aiemman päivän mässäilyt kompensoidakseni alle 1000 kaloria. Fiilis on muutenkin hyvä, kun asfaltti alkaa olla jo lähes kokonaan sula ja kesäaikaan siirtymisen myötä iltaisin ulkoilu on muuttunut mukavammaksi.

Tajusin tänään, että Naisten kymppiin on enää alle 2 kuukauttaa aikaa, joten viimeistään nyt pitäisi aloittaa täysipainoinen treenailu. Viime aikoina on kuitenkin tullut juostua suhteellisen harvakseltaan ja koska haluan hyödyntää viimeiset hiihtoviikot, en pysty keskittymään juoksuun vielä ensi viikollakaan. Kyllähän hiihtokin tietysti vahvistaa jalkalihaksia ja parantaa kuntoa, mutta silti myös itse sitä juoksua pitäisi yrittää harrastaa välillä. Asfaltin sulamisen myötä lenkkeilijöitä tuntuu tulevan kadulla vastaan jatkuvasti ja poden hieman huonoa omatuntoa heitä katsellessani. Noiden parinkympin hiihtolenkkien päälle tuntuu kuitenkin liian rankalta lähteä enää juoksemaan, joten olen tyytynyt pelkkään kävelyyn. Havaitsin myös, että vanhat lenkkarini alkavat olla hajoamispisteessä, joten  uusien osto on edessä heti kun aloitan treenaamaan vähänkään enemmän. Otan siitäkin hirveästi stressiä, koska en ole koskaan ostanut ihan oikeita juoksulenkkareita, vaan tälläkin hetkellä käytössä olevat ovat vuosia sitten hankkimani kävelyyn tarkoitetut lenkkarit.

Ongelmia aiheuttaa myös se, että minun pitäisi samaan aikaan treenata juoksua ja laihduttaa. Laihdutus nimittäin tarkoittaa sitä, että joudun koko ajan pitämään pienen energiavajeen syömisissäni, enkä siksi voi syödä niin täysipainoisesti kuin ehkä muuten treenatessa pitäisi. Toisaalta joudun harrastamaan juoksun lisäksi päivittäin muutakin urheilua, että laihtuisin vähän nopeammin. Olen huomannut, että juokseminen tuntuu paljon helpommalta silloin, kun on esimerkiksi tenttiin luvun takia ollut pari päivää kokonaan urheilematta ja syönyt reilusti. Toki voisin hidastaa laihdutustahtia, mutta haluaisin painaa kymppiin mennessä alle 65 kiloa jo siitä syystä, että matalampi paino itsessään helpottaa juoksua. Pitää siis yrittää tässä kevään mittaa kehitellä jokin järkevä tapa yhdistää laihdutus ja juoksutreeni. Ainakin protetiinipirtelö voisi olla hyvä lisä päivittäiseen ruokailuuni: olen muutaman kerran treenin jälkeen nauttinut sellaisen ja maku on mitä erinomaisin.

4 kommenttia:

 1. Mitä proteiinijauhetta tms käytät?
  Mua on jo pitkään ne houkutellut, mutta tietämättömyyttäni olen sitten jättänyt suosiolla tavarat hyllyn.

  Pitää muuten paikkaansa, että kevempänä on huomattavasti helpompi juosta. Itse yli 80 kg kun painoin ei varmasti olisi juoksemisesta tullut yhtään mitään. Nyt tämän hetkinen paino on 76-77kg vaihdellen niin juokseminen sujuu mainiosti. Merkittävin juttu on kyllä se, että lantiolta lähteny löllö varmasti vaikuttaa, yli 80kg kun painoin oli lantio pahimmillaan 93 cm, nyt 81 cm.

  VastaaPoista
 2. Toistaiseksi olen käyttänyt noita niin harvakseltaan, että olen vedellyt vain sellaisia S-marketista saatavia valmiita proteiinipirtelöitä (en nyt saa merkkiä päähäni, mutta niitä on ainakin vaniljan ja suklaan makuisena), mutta olen itse asiassa ajatellut siityä jauheisiin sitten, jos alan enemmänkin noita käyttämään. Tämä yksinkertaisesti siksi, että se tulee niin paljon halvemmaksi :) Siinnä onkin sitten haastetta kerrakseen, kun lähtee etsiskelemään hyvän makuista jauheesta tehtävää pirtelöä: olen maistanut joskus kaverini jauhepirtelöä, eikä maku todellakaan ollut mikään kovin hyvä...

  Itsellänikin juoksu helpotti selkästi sitä mukaa kun paino tippui. Uskoisin, että ihan puhtaasti painonpudotus nopeuttaa juoksua huomattavasti, vaikkei kunto paranesikaan merkittävästi, koska juoksu on vain niin paljon helpompaa pienemmän painolastin kanssa. Esimerkiksi monet hoikat kaverini, jotka ovat aloittaneet juoksun, ovat pystyneet pidentämään juoksumatkoja huomattavasti nopeammin kuin mitä itse aikoinani aloitellessa pystyin.

  VastaaPoista
 3. Halusin vain kirjoittaa tsempit sulle. :) Hienosti olet laihtunut ja muuttanut elämääsi. Itsellä se kaikki on vielä edessä..

  VastaaPoista